Een kunstgebit dat prachtig oogt en vooral ook comfortabel draagt; dat is een waar kunstwerk. Als u een kunstgebit nodig heeft of op dit moment een slecht passend of verouderd kunstgebit bezit, dan is de tandprotheticus de persoon die u kan helpen. U kunt nu zonder verwijzing een afspraak maken. Gun uzelf een gebit om in te lijsten, een lach die gezien mag worden en de oplossing die pijn en ongemakken verhelpt.

Wat is een tandprotheticus?
Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van een kunstgebit. Hij is niet alleen technisch, maar ook medisch-biologisch opgeleid en heeft de kennis in huis om het vervangende kunstgebit te maken dat precies bij u past. Uiteraard wordt gewerkt met de nieuwste technieken en materialen voor het beste eindresultaat.

Waarvoor kunt u bij de tandprotheticus terecht?

 • advies/informatie
 • beoordeling van de huidige prothese en mondholte
 • reparatie en aanpassing van het kunstgebit
 • vernieuwing van een kunstgebit
 • een gedeeltelijk kunstgebit, plaatje
 • een kunstgebit op implantaten, klikgebit
 • nazorg

Zo werkt de tandprotheticus
Een tandprothetische praktijk bestaat meestal uit een aantal mensen, waaronder de tandprotheticus, een tandtechnicus en eventueel een secretaresse. De tandprotheticus is zelf verantwoordelijk voor het geleverde kunstgebit en zal al zijn mensen aansturen om een zo goed mogelijk product af te leveren. Het grote voordeel voor u is, dat deze mensen zich onder één dak bevinden en zeer accuraat en snel kunnen handelen. Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van het kunstgebit werkt de tandprotheticus zelf of samen met zijn tandtechnicus aan uw nieuwe kunstgebit.

Uit hoeveel afspraken bestaat de behandeling?
Dit kan per behandelaar iets afwijken, maar normaal gesproken bestaat de behandeling, voor het vervaardigen van een nieuw kunstgebit, uit zes afspraken.

 1. intake gesprek en het nemen van de eerste afdrukken
 2. maken van de definitieve afdrukken
 3. bepalen van de beethoogte en stand van de tanden
 4. beoordeling van de proefprothese
 5. plaatsen van het kunstgebit
 6. nacontrole.

1. Intake gesprek en het nemen van de eerste afdrukken

Tijdens dit bezoek worden de eerste proefafdrukken van de beide kaakdelen gemaakt.
Met deze proefafdrukken kan uw tandprotheticus speciale lepels maken.

2. Definitieve afdrukken
Met behulp van de speciaal voor u gemaakte lepels worden de definitieve afdrukken van uw beide kaakdelen gemaakt. Hiermee worden de randlengte en de pasvorm van uw nieuwe kunstgebit vastgelegd.

3. Beetbepaling
Met een beetbepaling kan uw tandprotheticus zien hoe de kaken ten opzichte van elkaar staan en hoeveel ruimte er in de mond aanwezig is voor de prothese. Ook overlegt hij met u uw esthetische wensen en bepaalt hij samen met u de kleur en vorm van de te gebruiken tanden.
Het is goed om foto’s van vroeger mee te nemen, zodat er een natuurlijk eindresultaat ontstaat.

4. Proefprothese
Tijdens deze afspraak controleert uw tandprotheticus of de tanden mooi in uw mond staan en of de kiezen goed op elkaar sluiten. De tanden en kiezen staan nog op een wasplaatje, waardoor de pasvorm van de prothese nog niet optimaal zal zijn.

5. Plaatsen van de prothese
De prothese is klaar en uw tandprotheticus plaatst deze in uw mond. Hij controleert uw nieuwe kunstgebit op esthetiek en pijnplaatsen. Ook uw spraak wordt gecontroleerd.

6. Nacontrole
Uw tandprotheticus controleert de pasvorm en functie van het kunstgebit en zal waar nodig enkele correcties uitvoeren. Na deze laatste controle is de behandeling afgerond en komt u jaarlijks terug voor de reguliere controle.

kunstgebitten

Ziektekostenverzekering
De meeste zorgverzekeraars hebben de kosten van de tandprotheticus in hun pakket opgenomen. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar uw polisvoorwaarden en/of zorgverzekeraar.

Garantie en nazorg
Uw kunstgebit is met zorg vervaardigd om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Uw tandprotheticus geeft u een jaar garantie op de duurzaamheid. Vijl of slijp nooit aan uw kunstgebit. Als u hierdoor de pasvorm verandert kunt u uiteraard geen aanspraak meer maken op garantie.

Bij meningsverschillen
Heeft u een meningsverschil met uw tandprotheticus en kunt u dat niet samen oplossen? Als u vindt dat de tandprotheticus aantoonbaar in gebreke is gebleven, kunt u schrijven of mailen naar de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici en om bemiddeling vragen.

Leidsevaartweg 99, 2106 AS Heemstede (023-7200444 info@ont.nl
www.kunstgebit.nl

Terug naar behandel informatie